Business Starter má nově sdílené úložiště, Sdílené Disky budou následovat.

Google nadále míchá kartami Workspace tarifů. Business Starter od května 2023 nově poskytuje sdílené úložiště a brzy odemkne také funkci Sdílených Disků.

krista avatarKristýna ŠuráňováMarketing & Sales Manager | FlowUp

novinky google workspace

Všem z nás, kdo jsme se někdy zajímali o rozdíly mezi dvěma nejnižšími tarify služby Google Workspace - Business Starterem a Business Standardem - mezi prvními na mysl přijdou individuální vs. sdílené úložiště a funkce Sdílených Disků vs. jejich absence.

workspace-uvodka-faq-cz

Srovnání tarifů Business Starter a Business Standard: který si vybrat?

Business Starter a Business standard jsou, co se tarifů Google Workspace týče, dvěma nejčastějšími volbami menších a středních firem. Který z nich si ale vybrat? Jaké jsou mezi balíčky hlavní rozdíly a proč je Business Standard hoden dvojnásobné ceny Starteru? Sepsali jsme pro vás detailní srovnání těchto dvou tarifů včetně několika našich tipů a zkušeností s nimi.

5 min. čtení od 

Vypadá to ovšem tak, že tyto rozdíly budou již brzy minulostí.

Sdílené úložiště

Už od května tohoto roku poskytuje společnost Google funkci sdíleného ("pooled") úložiště i nejnižšímu tarifu Business Starter. V praxi to znamená, že zatímco v minulosti byla kapacita úložiště 30 GB přidělena každému uživateli zvlášť na jeho osobní, nerozšiřitelný disk, nově má celá organizace přístup k úložišti o celkové velikosti počet uživatelů krát 30 GB, a každý z uživatelů si z této kapacity může ukrojit libovolně velké místo. Pokud tedy uživatel Albert z úložiště využívá pouze 2 GB místa, všech zbylých 28 GB, které mu také náleží, může potenciálně využít a zabrat svými soubory a e-maily uživatel Vojto.

Sdílené úložiště v tarifu Business Starter zároveň všem organizacím umožňuje jednodušeji zajišťovat dostatečnou kapacitu úložiště pro každého jejich uživatele. Pokud totiž uživatel Business Starteru historicky potřeboval disponovat větší kapacitou úložiště, musel buď začít používat další separátní účet, který mu zpřístupnil nových 30 GB, anebo se zkrátka smířit s faktem, že bude muset data na svém Disku zredukovat, a tím uvolnit místo. Nově tento problém zcela odpadá právě díky funkci úložiště sdíleného, které kapacitně limituje pouze celou organizaci, a to právě dle počtu jejích uživatelů, nikoli však uživatele samotné.

A když prostor na úložišti dojde celé organizaci? Jednou z možností je samozřejmě upgradovat na vyšší tarif, který organizaci poskytne větší kapacitu úložiště za každého uživatele. V případě, že se však organizace na upgrade ještě necítí, může do svého Business Starteru jednoduše přidat další(ho) uživatele, a tím celkovou kapacitu svého firemního úložiště navýšit. Zkrátka, co další nový uživatel, to dalších 30 GB k dispozici pro kohokoli v organizaci.

Sdílené Disky

Co víc, do konce roku 2023 by do tarifu Business Starter měla přibýt i funkce Sdílených Disků, a to konkrétně možnost Disky vytvářet, přidávat do nich uživatele a vytvářet v nich složky a soubory. Google nicméně upozorňuje na omezení funkcí Sdílených Disků v tomto tarifu.

"However, to use admin security, sharing, and user settings for shared drives, your organization needs Business Standard or higher."

Zdroj: Google Workspace Updates

Je vám cokoli ohledně Google Workspace nejasné? Neváhejte a ozvěte se nám, rádi vám se vším poradíme! :)

Pokud vás zajímá náš balíček služby Google Workspace, mrkněte na naši nabídku v odkaze níže.

Google Workspace s výhodami od FlowUp

Chci vědět víc
workspaceuvodka Detaily projektu

Jsme na stejné vlně?

Kontaktujte nás

hello@flowup.cz

Kontaktujte nás prostřednictvím tohoto formuláře a my vám odpovíme e‑mailem, co nejdříve to půjde. Pokud nám ve zprávě zanecháte také své číslo, zavoláme vám. Těšíme se na vaše zprávy!

Sídlíme v Brně

Kopečná 980/43

Brno

602 00

Česká republika

map