Peťo Malina: O založení FlowUp a titulu GDE

Peťo Malina, jeden z našich co-founderů a CTO, byl hostem v podcastu GUGcast, kde mluvil o začátcích FlowUp, o naší firemní kultuře i o tom, co je naší specializací. Zároveň se Peťo rozpovídal o čerstvě získaném titulu GDE (Google Developer Expert).

Jana avatarJana ŠčamburováMarketing Specialist | FlowUp

Peťo GDE

Přinášíme vám zkrácenou verzi rozhovoru. Pokud si chcete podcast poslechnout celý, odkaz najdete na konci článku. 

Peťo, jsi spoluzakladatelem firmy flowup. Můžeš ji v krátkosti představit?

flowup je technologická firma, kterou jsem s dalšími dvěma kamarády založil před čtyřmi lety. Zabýváme se cloud-native solutions, jednoduše řečeno aplikacemi na míru, které jsou vystavené v cloudu. Obecně pro nás flowup ztělesňuje průkopnickou společnost. Často pracujeme s velmi novými technologiemi, jako je například právě Cloud. 

Jak konkrétně vypadá vaše práce s klienty?

Naší specializací je zakázkový vývoj, ke kterému většinou přistupujeme postupně od konceptu a motivace businessu, přes architekturu až k samotnému vývoji aplikace. Bereme na sebe zkrátka celý životní cyklus projektů. Snažíme se přitom co nejvíce využívat cutting-edge technologie, což je dnes právě cloud či Kubernetes. 

Když jste začínali, přistupovali jste k zakázkám jinak?

Začínali jsme asi jako většina – na jednom stroji. Jenže pak nám došlo, že když taková mašina shoří, nebudeme mít nic. To si dnes naštěstí uvědomuje mnoho firem, navíc i to, že cena, kterou zaplatí za vlastní servery a jejich údržbu, je výrazně vyšší než ta, kterou zaplatí za cloud. Na papíře to sice vypadá, že je cloud dražší, ale když k tomu připočtete lidi a údržbu, ve výsledku zaplatíte o dost méně. 

Používáte primárně Google Cloud Platformu?

Nyní používáme dvě platformy. Jedna z nich je GCP, druhá AWS. Záleží na preferencích klienta, dokážeme mu ale také poradit, která platforma je pro něj vhodnější. 

Zkoušeli jste třeba i Microsoft Azure?

Vážně mám mluvit o mých zkušenostech s Azure? (smích)

Startupů dnes vzniká nespočet. Bylo těžké s tím vaším před lety prorazit?

Řekl bych, že je stále těžké prorazit s novými technologiemi. Většina (hlavně velkých společností) je velmi konzervativních. Proto musíme nacházet takové zákazníky, kteří jsou v tomto ohledu inovativní, kteří jdou s dobou a kteří chtějí automatizovat. A to je těžké. 

Jak vlastně flowup vznikl?

S Albertem, naším co-founderem, jsme ve druháku na výšce seděli v menze, jedli smažák a Albert prohodil: „Peťo, měli bychom založit firmu,“ a já souhlasil. Pak jsme ji ale ještě rok a půl nezaložili, i když jsme měli skvělý tým a společně se účastnili různých hackathonů (které jsou mimochodem dodnes součástí naší firemní kultury). Během jednoho hackathonu vznikl startup, který ale nebyl firmou, kterou jsme dnes. Tehdy nám chyběly zkušenosti, proto náš první business nebyl úspěšný. 

Takže začátky byly hodně těžké?

Spíš bych řekl hodně startupové. (smích)

Nedávno jsi získal prestižní titul GDE. Prozradíš nám, jak ses k němu dostal?

Tři roky zpátky jsem začal jako speaker na lokálních meetupech. Tam jsem se seznámil s Vojtou, veteránem, který má pod sebou brněnský GUG. Následně jsme společně uspořádali první meetup, který se konal v Brně pro 40 nebo 50 lidí. Pravděpodobně Google I/O Extended nebo Google Cloud Next Extended, už nevím. (smích)

Jak bys jednoduše popsal GDE?

GDE je samostatná komunita, které sdružuje experty po celém světě. Jako její člen máš kontakty na lidi, kteří mají stejný, ne-li větší zájem o dané téma, jako ty sám. Tito lidé pro tebe zároveň fungují jako velká motivace do budoucna. Titul má na trhu skvělou reputaci, pro jeho držitele je jednodušší dostat se na komunitní meetupy nebo konference. Dalším benefitem jsou pozvánky na akce, které pořádá samotný Google.

Bylo náročné stát se GDE?

Na to se těžko odpovídá. Mým plánem nebylo stát se GDE, celé to vzniklo velmi organicky. Vždy jsem rád mluvil na akcích, psal články a celkově pomáhal komunitě. I když jsem věděl, že existuje možnost získat tento titul, připadal mi nedosažitelný. Půl roku zpátky jsem se ale ocitl na akci s Denisem, českým Google Assistant Developer Expertem, se kterým jsem se bavil o tom, co dělám, kde přednáším a podobně. Hned druhý den mi od Denise přišla pozvánka s jeho referencí, s tím, že se mám do programu přihlásit. 

Jak probíhal celý přijímací proces? 

Byl příjemný, až na první úkol, kdy jsem musel odevzdat výstupy toho, na čem jsem za poslední rok pracoval. To znamená – musel jsem dát dohromady všechny články a taky seznam meetupů, na kterých jsem vystupoval, zkrátka všechno, kde jsem vytvořil nějaký dopad. Jen hledání linků akcí mi zabralo tři dny.

Co přišlo potom?

Následně mě čekaly dva pohovory. Nejdříve jsem mluvil s jiným GDE, který se titulem chlubí už delší dobu. V téhle fázi byla důležitá má motivace. Díky tomu, že jsou mé hodnoty dost podobné hodnotám GDE komunity, to ale pro mě bylo velmi snadné. Nepadaly otázky na technologie, spíš na to, proč chci být součástí komunity. Titul například nechtějí dávat lidem, kteří by si mezi ostatními dělali reklamu nebo produktový hiring. 

Jak se člověk může stát Google Developer Expertem? Na co se připravit?

Vzhledem k tomu, že jsem titul získal zčistajasna, mám pro lidi, kteří mi tuto otázku pokládají, jedinou odpověď – nesnažte se stát GDE. Není to cíl, je to titul, který člověk dostane za to, že pro komunitu něco udělal. Cesta získáním titulu nekončí, naopak, je to spíš začátek.  

Zajímá vás, jakým způsobem funguje tým flowup nebo jak Peťo odděluje práci a volný čas? Poslechněte si nezkrácenou verzi podcastu tady:

Jsme na stejné vlně?

Kontaktujte nás

hello@flowup.cz

Kontaktujte nás prostřednictvím tohoto formuláře a my vám odpovíme e‑mailem, co nejdříve to půjde. Pokud nám ve zprávě zanecháte také své číslo, zavoláme vám. Těšíme se na vaše zprávy!

Sídlíme v Brně

Kopečná 980/43

Brno

602 00

Česká republika

map